Miesasia

Parranajon ohjeita eli kauneusvinkkejä parrakkaalle

Parranajossa klassinen tyyli on monesti se parhain tapa, mutta tiedätkö kuinka klassinen parranajo tapahtuu? Tämä tuottamamme artikkeli kertoo sen sinulle selkeällä tavalla ja saa sinut miettimään tarvitseeko ostaa kalliita partakoneita, moniterähöyliä ja kaikkea muuta, mitä miehille tarjotaan cooleissa mainoksissa. Lue artikkelimme ja tee itse johtopäätöksesi.

Klassinen parranajo sisältää runsaasti etuja. Niitä ovat muun muassa se, että parran ajaminen on erityisen tarkkaa. Lisäksi iho ei ärsyynny läheskään niin pahasti kuin monissa muissa tavoissa. Ja hei, klassinen parranajo on paitsi mukavaa, myös erityisen tyylikästä. Ainoa asia josta joudut tinkimään, on ajankäyttö muiden asioiden suhteen. Klassinen parranajo vie aikaa mutta sille kannattaakin varata aikaa kunnolla. Se nimittäin kannattaa. Parranajo on aikaa myös itsellesi.

Klassisessa parranajossa käytetään laadukasta partahöylää tai partaveitseä, mutta lisäksi tarvitaan laadukasta saippuaa sekä huolellista valmistelua. Partaveitsi on se klassisin vaihtoehto parranajolle, mutta partahöylä on aloittelijalle parempi. Entä sitten partakone? Onko siitä mihinkään? Käydään sitä lyhyesti läpi märkäajon ja kuiva-ajon esimerkeillä, sillä niissä sivutaan myös partakoneen käyttöä.

Parranajossa on kaksi tapaa, jotka ovat yleisiä – toisille sopii toinen tapa ja toisille toinen. Märkäajo on tapa, jossa kasvoille laitetaan vettä sekä vaahtoja, joka on tehty joko saippuasta tai parranajoon tarkoitetusta voiteesta. Märkäajossa tulee tarkka lopputulos ja terä poistaa samalla ihosoluja, jotka ovat kuolleita. Märkäajo on pitkässä juoksussa myös halvempi vaihtoehto kuin se toinen, eli kuiva-ajo.

Kuiva-ajo tarkoittaaa käytännössä partakoneella ajamista, jolloin vettä ja vaahtoa ei tarvita. Joidenkin miesten herkkä iho soveltuu paremmin kuiva-ajoon, mutta ei aina. Punoitusta ja ärsytystä on kuitenkin todennäköisesti luvassa tällä tavalla. Kuiva-ajo on kyllä helppoa, mutta klassisella partahöylällä ajaminen märkäajona voi olla mukava pysähtymishetki.

Klassinen partahöylä

Klassinen tai perinteinen partahöylä eroaa moniteräisistä partahöylistä sillä tavalla, että niissä on kaksipuoleinen terävä partaterä. Muuten ne voivat olla metallisia tai muovisia, sekä eri pituisia. Ne eroavat myös laadultaan moniterähöylistä. Jälkimmäisissä kun terät ovat usein huonolaatuisia, kun taas perinteisessä höylässä yksi terä on erinomainen. Se leikkaa partakarvat siististi ja tarkasti, eikä iho-oireita ole luvassa läheskään niin paljon kuin moniterähöylillä.

Suljettukampaiset closed comb -höylät ovat aloittelijalle kaikkein parhaimpia. Se leikkaa karvat nätisti eikä haavoja tule kovinkaan helposti. Terät ovat näissäkin kuitenkin laadukkaita, joten siksi iholle ne ovat erinomaisia. Kokeneet voivat ottaa käyttöön taas avokampaisen (open comb) höylän, jossa terä tulee näkyvämmin näkyviin. Täytyy kuitenkin olla melkoinen kömpelys jos sillä saa kovin paljon haavoja, sillä parranajon tulisi olla hidasta ja huoellista joka tapauksessa. Open comb -höylät ovat closed combeja tarkempia. 

Tosimiehet ottavat käyttöön slant comb -partahöylän, jonka avulla katkeaa mikä tahansa karva naamasta. Terä on esillä erittäin näkyvästi, joten tällaisella voidaan tehdä viiltoja kasvoihin, jos ei ole huolellinen. Humalassa ei kannata siis partaa ajella tällaisella, eikä kovin väsyneenä ja kiireisenä. 

Kuinka sitten toimitaan klassisessa parranajossa? Noudata näitä ohjeita:

  • Vaahdota partasaippua, levitä saippua kasvoille joka puolelle
  • Aseta partaterä paikalleen höylään jos se ei ole jo
  • Suoristele ihoa kasvoissasi kun ajat partaasi
  • Aja ensiksi myötäkarvaan hellästi, äläkä paina liikaa
  • Huuhtele kasvot
  • Levitä uusi kerros partasaippuaa
  • Aja tällä kertaa vastakarvaan huolellisesti
  • Huuhtele kasvot uudestaan
  • Levitä taas vaahtoa kasvoille ja aja karvat tarvittaessa taas
  • Levitä kasvoillesi aftershave

Kuten huomasitte, olemme ehdottomasti partahöylän ja märkäajon kannalla.