Miesasia

RC-autot harrastuksena

Radio-ohjattavat autot eli RC-autot ovat suosittu harrastus, joka ei kuitenkaan sovi aivan kaikille. RC-autoja harrastavien tulee omata kärsivällisyyttä ja kiinnostusta mekaniikkaan sekä käsillä värkkäämiseen. Tässä artikkelissa kerromme hiukan, kuinka RC-autot toimivat ja mitä ne ovat syöneet sisäänsä niin sanotusti.

Radio-ohjattavat autot toimivat samantyyppisesti lähes jokainen. Jokaisessa autossa on lähetin ja vastaanotin, joista ensimmäistä pidetään kädessä ja vastaanotin puolestaan ottaa lähettimen käskyt vastaan. RC-autoissa ohjaus ja moottori ovat tärkeitä kuten oikeissa autoissa ja virtalähde sitten tietenkin antaa virtaa näille minikokoisille sähköautoille.  

Lähettimessä on ohjauspotikat, joilla säädellään minne auton pitäisi kulkea ja kuinka nopeaa. Lähetin sisältää myös virtalähteen, jossa voidaan käyttää paristoja tai sitten ladattavia akkuja. Radio-ohjaus tarkoittaa langatonta ohjausta ja lähettimien radiolähetin on aina 2.4 GHz taajuudella toimiva.

RC-autot ovat joskus käyttäneet taajuudessa AM- ja FM -taajuuksia, jotka ovat tuttuja radioista. Näissä tuli kuitenkin häiriöitä hieman liikaa, koska samalle taajuudelle saattoi tulla muitakin RC-kuskeja. 2.4 GHz taajuudessa riittää kaistaa ja samalla  taajuudella voi olla enemmänkin ajajia. Jos mietit mistä 2.4 GHz on tuttu, on se modeemien yleisin WLAN-taajuus.

Autoon sijoitettu nopeussäädin ottaa signaalia lähettimestä ja vie esimerkiksi autoa eteenpäin tietyllä vauhdilla. Pyörät kääntyvät taas auton servon ansiosta ja sekin saa signaalin lähettimestä.

Näin siis toimii pääpiirteittäin RC-autot. Aivan kaikkiin yksityiskohtiin emme tässä artikkelissa menneet, sillä sen tarkoituksena on tutustuttaa lukijat näiden autojen ihmeelliseen maailmaan.

Ovatko RC-autot leluja lapsille vai aikuisille?

RC-autoja on pidetty usein lasten leluina, mutta itse asiassa niitä harrastavat niin lapset kuin aikuiset ja itse asiassa kaikenikäiset. Se on koko perheen harrastus ja hauska, kehittävä ja turvallinenkin vielä kaiken lisäksi.

Jos olet siis hankkimassa radio-ohjattavia autoja kuten muitakin leluja lapsille, saatat siis yllättyä, sillä hinnat niissä ovat satasesta ylöspäin yli tuhanteen euroon. Ne ovat siis harrastusvälineitä, jotka kestävät aikaa eikä niitä kannata ajatella kertakäyttöisenä lainkaan. Kannattaa toki aina miettiä, ostaako jälkikasvulle (tai itselleen) uutta RC-autoa, sillä käytettyinä löytyy paitsi huokeita, myös kunnoltaan aivan kelpoja aloittelijoille.

Käytettyjä RC-autoja saa Facebookin myydään-ryhmistä sekä verkkopalveluista kuten Huuto.net ja Tori.fi. Käytettyjä autoja voi myös kysellä alan liikkeistä, joita voi löytyä kivijalkakauppoina omassa kotikunnassasi tai sitten verkkokauppoina, joita on Suomessakin tarjolla varsin mukavasti määrä. Liikkeissä voi olla kohtuullisella hinnalla myös demotuotteita, jotka ovat olleet vain näytillä liikkeessä mutta joita ei voi täydellä hinnalla myydä. Liikkeissä on myös mahdollista pyytää pientä takuuaikaa tuotteille, vaikka ne olisivat käytettyjä. 

RC-autoja myyvät liikkeet ovat myös turvallisia ostopaikkoja, koska myyjät tarkistavat missä kunnossa käytetyt autot ovat. Ne eivät voi myydä rapakuntoista autoa aloittelijalle, sillä huonot jutut liikkuvat varsin nopeasti varsinkin tällaisena sometuksen kultaisena aikakautena. 

Tämä tuottamamme tietopaketti RC-autoista olkoon siis lähtöstarttina mahdolliselle uudelle harrastuksellesi – tai mikä vielä parempaa, koko perheesi harrastukselle. RC-autoilu on siinä mielessä myös hieno harrastus Suomessa, sillä täältä löytyy paljon tukea, vertaistukea ja alan harrastajia, jotka ovat valmiita neuvomaan alkuun pääsemisessä. Ja kuten mainitsimme, on alan liikkeitä siunaantunut kotimaahamme varsin mukavasti, joten tuleva harrastaja voi pyytää tarjouksia useammalta liikkeeltä. 

Perheen pienimmät voivat kuitenkin hiukan vartoa, sillä tämä harrastus on sellainen, joka imaisee aikuiset joskus pahemman kerran mukaan. Voi nimittäin olla, ettei lasten vuoroa meinaa tullakaan, vanhempien innostuessa rc-autoilla ajamisesta!