Miesasia

Sisustussuunnittelu pieneen asuntoon

Mietitkö, että pieneen asuntoon kuten yksiöön tehtävä sisustussuunnittelu on yhtä tyhjän kanssa, juurikin pienen neliömäärän vuoksi? Mieti uudestaan, sillä haasteena ovat juurikin neliömäärien pienuus. Lue vinkkimme mitä kannattaa ottaa huomioon.

Aloita mittaamalla huoneen tai huoneiden koko, ja mieti sitten sen jälkeen minkä kokoiset huonekalut sinne mahtuvat. Kannattaa siis ottaa mitta käteen ja mitata huonekalujen maksimimitat levyden ja pituuden suhteen. Huonekalujen valinnassa ei kannata luottaa omaan silmään, koska liikkeessä huonekalut voivat tuntua pienemmiltä kuin pikkuyksiössä. Mittaa huolella ja jätä mieluiten vähän tilaakin seinien ja huonekalujen väliin.

Jos ostaa pieniä huonekaluja, ei niitäkään kannata ostaa aivan tuhottomasti. Tavaran määrä voi usein olla se yksiön suurimpia haasteita ja jos olet muuttamassa isommasta asunnosta pienempään, ovat tavaroiden kierrättäminen, muualla säilöminen tai hävittäminen kannatettavia vaihtoehtoja.

Yksiössä ja pienessä asunnossa monikäyttöisten huonekalujen käyttäminen on järkevää sekä tilaa säästävää. Sohvasänky on yksi kätevä esimerkki tästä, mutta aivan yhtä hyvin ruokapöytä voi toimia etätöissä työpöytänä. Sohvapöytä olisi mukava, mutta onko se tarpeellinen? Jos on, ota mieluiten sellainen malli, jonka voi kasata pieneen tilaan.

Valaistus on erinomaisen tärkeää yksiön sisustamisessa, sillä tilaa voi tulla lisää esimerkiksi silloin, kun valaisimet ovat seinään kiinnitettyinä – eivätkä lattialla. Seinälle voi kiinnittää korkeallekin esimerkiksi kirjahyllyn korvaavan levyn, joten perinteistä hyllytilaa ei tarvitse olla opuksille niin paljon. Katonrajassa voi olla myös kerrossänky, jonka alapuolelle jätetään tilaa vaikkapa opiskelu-tai työnurkkaukselle – tai sitten sohvalle tai nojatuolille lukemista tai tv:n katselua varten.

Valkoisiin seiniin lisää väriä

Valkoisia seiniä suositaan, koska valkoinen väri tekee avaramman tuntoisen asunnon. Värejä voi kuitenkin käyttää koska valkoinen voi olla pidemmän päälle kolkko tai steriili, eikä niinkään miellyttävä tunnelmaltaan. Valkoisia seiniä voi myös koristella tapeteilla tai tauluilla.

Pienen asunnon tai yksiön sisustussuunnittelu on järkevää, kun rahaa käytetään oikeisiin asioihin. Koska sisälle ei mahdu paljoa tavaraa, on mahdollisuus ostaa laadukasta tavaraa ja käyttää yksittäisiin asioihin vähän enemmän, kuin mitä tulisi käytettyä ison asunnon kalustamisessa.

Mutta jokainen taaplaa omalla tyylillään, joten jos haluat ostaa kalusteesi käytettynä, on se ekologisestikin järkevää. Käytetyt kalusteetkin voivat toki olla laadukkaita jo alunperin, joten kohtuullisella hinnalla voi saada aivan huippulaatua, jossa saattaa näkyä eläminen – mutta hyvällä tavalla. Vanhoissa kalusteissa on tunnelmaa. Kun laadukkaita kalusteita on hankittu, on hyvä muistaa, että todennäköisesti niistä saa aivan käyvän hinnan siinä vaiheessa kun niistä haluaa luopua. Jos haluaa! 

Yksiö on sellainen asumismuoto jota usein ajatellaan väliaikaisena, ja niinhän se voi ollakin. Muutama vuosi ennen siirtymistä seuraavaan etappiin. Tänä aikana voi tuntua oudolta miettiä remontoimista ja sisustamista ns. isolla hanskalla, mutta kannattaa pohtia enemmänkin niin päin, että pienillä asioilla ja askelilla saa yksiöönkin paljon iloa aikaan eikä remontin tarvitse olla kallis.

Muutama vuosikin voi olla kuitenkin tärkeä aika elämästä ja on mukava muistella sitä jälkikäteen lämmöllä, kun oma pikku asunto on ollut tuohon aikaan viihtyisä ja miellyttävä. Yksiön remontissa ei tarvitse purkaa seiniä, vaan maalaaminen, tapetoiminen ja sen sellainen on remontointia sekin. Muutamilla maalinvedoilla saa seinillä elämää aikaan tavallisten valkoisten seinien sijaan.

Ja kuten alkupuolella sanoimmekin, on valaistus tärkeää ja sillä saa aikaan erilaisia tunnelmia pieneen asuntoon. Älä siis epäröi ottaa vasaraa, nauloja ja maalipönttöä pensseleineen kauniiseen käteesi, vaan tee muuten tavanomaisesta yksiöstä hieman enemmän sinun näköisesi. Viimeisenä vinkkinä kerromme kuitenkin tämän: kysy aina ensiksi vuokraisännältä tai -emännältä, ennen kuin remontoit.