Miesasia

Miesluolan sisustus

Silloin kun arkielämän murheet painavat päälle, on hyvä vetäytyä rentoutumaan   miesluolaan. Vaikka niiden nimenä ovat nimenomaan miesluola, voi se olla myös naisille ja muunsukupuolisille aivan yhtä hyvä paikka rentoutua, chillata ja virkistää mieliä.

Perheellisille miesluola saattaa olla ainoa tila talossa, jota he voivat oikeasti kutsua omaksi tilakseen. Tai luolakseen. Miesluolan sisustussuunnittelu voi olla hyvinkin rentoa ja suunnittelematonta, mutta siihen voi panostaa myös omalla tavallaan.

Teemat, ilmeet ja viihtyvyys ovat kaikki kaikessa

Suosittuja teemoja miesluolissa on nykyään teolliselta näyttävät ilmeet, jotka on saatu aikaiseksi puulla ja metallilla. Materiaalit ovat myös erityisen kestäviä ja ne joustavat mukavasti erilaisiin tarpeisiin.  

Miesluolissa voi olla esimerkiksi näytillä omia keräilykohteita ja muistoja, kuten vaikkapa urheilukilpailujen pokaaleja, vanhoja retropelejä, lehtileikkeitä ja valokuvia, joita voi tarpeen tullessa esitellä vieraille, jotka pääsevät silloin tällöin miesluolaan. Miesluolassa viihde on usein tärkeässä osassa. Usein niissä sijaitsee kotiteatteri tai biljardipöytä, tai jopa molemmat. 

Tilan tulee kuitenkin miellyttää silmää ja varsinkin sen silmää, jonka huone kyseessä periaatteessa on. Mummon makuuhuoneelta näyttävä luola ei ole välttämättä lainkaan viihdyttävä, vaan sen pitää korostaa miehen tai huoneen haltijan persoonallisuutta. Tyylin ja mukavuuden välinen ristiriita on asia, jonka monet DIY-sisustussuunnittelijat joutuvat kohtaamaan suunnitellessaan miesluolaa.

Arkisista aiheista parhaita inspiraatioita

Eräät parhaista miesluolaideoista saavat inspiraationsa elämän kaikista arkististakin osa-alueista. Monelle baarilta näyttävä miesluola on se ainoa oikea. Siihen voi myös yhdistää helposti pelihallin, jossa on pelattavissa ns. arcadepelejä, eli videopelejä, jotka on sijoitettu kabinetteihin. Niitä voi ostaa valmiina tyyriseen hintaan, mutta osaavimmat harrastajat tekevät niitä itse vanerista, vanhoista tietokoneista ja sopivan kokoisista tv-ruuduista sekä tätä tarkoitusta varten hankittavista peliohjaimista ja joystickeista. Baarin ja pelihallin yhdistelmä tarjoaa sellaisen kokemuksen, joka on varmasti vieraitakin viihdyttävä. 

Pelihallin sijasta miesluolasta voi tehdä myös sporttibaarin näköisen kokonaisuudessaan. Tässä yksityiskohdat ovat tärkeitä. Esimerkiksi katosta roikkuvat pelipaidat tekevät oman tunnelmansa, mutta niin tekevät myös useammat tv-ruudut, joista voidaan seurata useampaa matsia tai urheilulajia yhtäaikaa. Televisioiden päälle voidaan ripustaa myös tulostaulu. Sporttibaarin tulee kuitenkin olla rennon ja intiimin näköinen, eli tilan ei tarvitse olla edes mahdottoman iso.

Valaistus on tärkeää, varsinkin pimeähköksi tarkoitetussa tilassa

Miesluolassa, kuten muussakin sisustussuunnitttelussa, on valaistuksen järkevä käyttö usein kompastuskivi. Esimerkiksi kotiteatteri-miesluolassa tai sitten kotiäänitysstudiossa voidaan käyttää niukkaakin valaistusta ledivaloilla, jossa otetaan huomioon pimeässä ruudun katsomisen mahdollinen rasittavuus silmille. Tietyn väriset valot eivät rasita silmiä niin paljon kuin toiset, joten tämä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin läiskii valoja seinille tai vaikkapa lattiaan.

Miesluola voi olla siis monenlaisia asioita ja joillekin se voi olla esimerkiksi käsitöiden ja nikkaroinnin mahdollistava tila. Tällöin ei välttämättä sisustukseen kannata liikaa raittaa rahoja ja paukkuja, varsinkin jos käsitöiden tekeminen aiheuttaa sotkua. Silloin tilan tulee olla ennen kaikkea käytännöllinen, mutta viihtyisyyttä ei kannata unohtaa koskaan. Tilassa tulee viihtyä, oli se sitten viimeisen päälle tehty sporttibaari tai sitten käsityöpiste, jota ei olekaan tarkoitettu välttämättä juuri vierailuja varten.

Kaikki miesluolat voivat olla omanlaisiaa ja niin niiden pitääkin olla. Kuten alussa sanottiin, tulee miesluolan olla persoonallinen ja kuvastaa nimenomaan huoneen haltijan persoonallisuutta. Millään muulla ei loppujen lopuksi ole väliä. Huoneen haltijan tulee ennen kaikkea viihdyttyä siellä, mutta ainahan se on plussaa jos muutkin perheenjäsenet tai vieraat viihtyvät silloin, kun heille tulee lupa astua tähän pyhättöön.