Miesasia

Talvilomalle koko perheen leikkejä ulkoilmaan

Jos ei halua lähteä mihinkään talvilomalla eli hiihtolomalla, kannattaa talviloman ideoita etsiä lähiluonnosta tai vaikkapa omalta pihalta. Yksinkertaisimmillaan talvilomalla parasta voivat olla lumiukkojen tekeminen, mäen laskeminen, kuuman kaakaon juominen tai makkaranpaisto. 

Tärkeimpänä vinkkinä tällaiseen toimii tietty hyvä pukeutuminen. Kerrospukeutuminen on tärkeää. Aluksi kannattaa laittaa kuivana pitävä alusvaatteet, sen jälkeen välikerrasto sekä lopuksi päällys- eli ulkovaatteet. Tuulen ja vedenkestävät vaatteet ovat joka tapauksessa tärkeitä, jos sattuu ilmat vaihtelemaan kovin paljon talviloman aikana. Pää, kädet ja jalat tulee suojata erityisen huolella.

Mitä sitten tehdä lähiluonnossa?

Talvilomalla eli hiihtolomalla voi tietenkin hiihtää, mutta myös luistella ja laskea mäkeä joko pulkalla, liukurilla tai vaikkapa jätesäkillä. Muuta mukavaa tekemistä lasten kanssa on tietenkin lumihenkilöiden tekemisen ja niiden koristelemisen maun mukaan. Eikä aina tarvitse olla ihmisiä, vaan voi tehdä vaikka lumihevosia.

Lumesta voi tehdä myös esimerkiksi autoja, lentokoneita, raketteja ja vaikka mitä. Ja mikäpä estää koristelemasta lumesta tehtyjä ihmisiä, eläimiä ja esineitä vaikkapa vanhoilla vaatteilla, kivillä, hiilellä ja monella muulla sellaisella, jonka voi jättää ulos pidemmäksi aikaa. Lumien sulattua voi toki olla siivottavaa kotipihalla!

Lumilinnoja ja lumilyhtyjä

Lumilinna on sekin mukavaa puuhastelua, mutta miksei rakentaisi samalla useamman ja tekisi eräänlaisen pikkukaupungin useammalla talolla varustettuna sekä tietenkin teistä. Lumikaupunkia voi koristella myös jäälyhdyillä, joita voi tehdä toki muutenkin oman talon edustaa koristamaan.

Kuinka lumilyhty sitten tehdään? Se on helppoa. Muoviämpäri tulee täyttää vedellä lähes täyteen ja jättää ulos niin kauan että vesi rupeaa jäätymään. Mutta vain sen verran, että jäätyminen tapahtuu ämpärin reunoilta, pohjasta sekä päältä. Kun lyhdyn paikka on päätetty, sanko käännetään ylösalaisin. Näin lyhty asettuu lumeen tai maahan sille kohdalle. Jos pohjassa ei ole valmiiksi reikää (useimmiten on), tulee siihen tehdä reikä jonne sitten voi asetella kynttilän tai tuikun.

Lumileikit ovat lapsista mukavia ja niihin löytää vinkkejä esimerkiksi internetistä, kuten vaikkapa tästä artikkelista. Lumipallon heitosta voi tehdä monta erilaista versiota, kuten tarkkuuskisat johonkin sopivaan maaliin.

Lumisota on tietenkin yksi mukavimpia talven pelejä, joita ei kuitenkaan suositella esimerkiksi kouluissa harrastettavan. Tämä siksi, että lumipallojen sisälle voi jäädä kiviä tai muuta kovaa tahi terävää, jotka voivat aiheuttaa vammoja silmään. Ehkä siksi kannattaakin käyttää suojalaseja, jos lumisotaa päättää lähteä lasten kanssa harrastamaan!

Lumessa tehdyt lumienkelit ovat tietty helppo ja rauhallinen leikki. Lumienkeleiden tekemisestä voi tehdä vaikkapa leikkimielisen kilpailun, jossa parhaan enkelin tehnyt saa palkinnon. Lohdutuspalkinnot voivat olla aivan sama kuin pääpalkinto ettei kenellekään tule paha mieli!

Metsäretki talvisessa maisemassa

Jos lähistöllä on metsää, on talvinen metsäretki jo itsessään varsin mukava talviloman ohjelmanumero, varsinkin jos ottaa eväitä mukaan. Samalla lapsille voi näyttää maisemia joita lähellänne on, mutta jonne ei muuten tule mentyä kovin usein. Ehkäpä metsästä löytää jotain mielenkiintoista tai näkee lintuja, joita ei ole muuten nähnyt kotipihallaan. Lapsilla myös mielikuvitus lentää, kun kävelyretki suunnataan mystiseltä ja jännittävältä vaikuttavaan ja näyttävään metsään.

Lumileikkien ja metsäretkien jälkeen on aivan parasta päästä lämmittelemään sisälle vaikkapa peittojen alle sekä juoda lisää lämmintä kaakaota. Ulkoiluhetkien päälle esimerkiksi yhteinen elokuvailta kruunaa päivän mukavalla tavalla, mutta ei ole yhtään huono idea myöskään antaa lapsien olla pelikoneiden tai puhelimiensa ääressä pari tuntia ulkoilun jälkeen, sillä aikuisetkin haluavat varmasti rentoutua omissa puuhissaan!