Miesasia

valaisimet

Valaise makuuhuoneesi mielenkiintoisesti 

Makuuhuone on ehkäpä ainoa kodin huoneista, jossa vietät aikaa silloin, kun se on täysin pimeä, täysin valoisa tai jotain siltä väliltä. Makuuhuoneen https://www.nettilamppu.fi/ vaativat oikeanlaisen suunnittelun, jotta makuuhuoneesta tulisi niin mukava paikka, jossa voit lepuuttaa päätä ja aivojasi yöllä, nousta ylös joka aamu onnellisena ja jatkaa päivääsi.

Tämän artikkelin avulla voit oppia, kuinka makuuhuone valaistaan oikein. Käsittelemme makuuhuoneen valaistuksen perusvinkkejä ja sitä, miten valoja voi kerrostaa käyttämällä erilaisia valaisimia. Valaistuksen kerrostaminen on tärkeää parhaan valaistuksen luomiseen makuuhuoneeseesi. Käymme myös läpi oikeiden lamppujen valitsemista niin, että niiden kirkkaus ja väri sopivat täydellisesti makuuhuoneeseesi.

Tasapaino valaistuksen tyyleissä 

Tämä tarkoittaa oikean tasapainon löytämistä erilaisten valaistustyylien välillä. Yleisvalaistuksesta aina erityisempään valaistukseen kannattaa valita eri valaistustyypit sen mukaan, mitä aiot tehdä makuuhuoneessasi. Aloita valaistuksen perustan rakentaminen yleisvalaistuksella. Hyvä yleisvalaistus sisältää luonnonvaloa suurten ikkunoiden tai kattoikkunoiden kautta. Se voi sisältää myös keinovalaistusta, jonka avulla voit suorittaa yleisiä tehtäviä, kuten siivoamista, sängyn petaamista ja niin edelleen.

Keinovalaistuksessa tunnelmavalo saadaan oivallisesti kattovalaisimilla (niitä ovat esimerkiksi upotettavat kattovalaisimet, kattokruunut ja riippuvalaisimet) tai vaikkapa attiavalaisimilla. Molemmat valaistustyypit tarjoavat riittävän valaistuksen toimintoihin, jotka eivät vaadi kirkasta valoa.

Jos taas tarvitset valaistusta lukemiseen tai vaikkapa työntekoon, kannattaa yleisvalaistuksen lisäksi käyttää työvalaisimia. Työpistevalaistus ei välttämättä tarkoita samaa kuin työpöydän lukulamppu. Yöpöydän valaisimet, sängyn molemmille puolille asennettavat riippuvalaisimet, seinävalaisimet sängyn päätyjen molemmille puolille ovat harkinnan arvoisia ajatuksia. Makuuhuoneessa työpöytävalaisin voi olla lähes minkälainen tahansa. Sen tulee kuitenkin tarjota tarpeeksi valaistusta, jotta voidaan keskittyä siihem mitä ollaankaan tekemässä. 

Korosta huoneen piirteitä valaistuksella

Korostusvalaistuksessa kiinnitetään huomiota ja korostetaan jonkin tietyn tilan piirteitä, kuten vaikkapa maalauksia. Makuuhuoneessa korostusvalot voivat toimia hillittyinä, jolloin ne antavat kodikkaan atmosfäärin huoneeseen. Makuuhuoneessa toimivat nauhavalot, upotetut valot ja seinävalaisimet, jolloin halutaan hieno ilmapiiri.  

Kun kerrostusvalaistusta halutaan makuuhuoneeseen, ovat himmentimet tärkeässä roolissa tässä. Niiden avulla voidaan lisätä huoneeseen ikään kuin lisäulottuvuus. Himmentimet ovat myös monikäyttöisiä, koska ne voivat vastata erilaisiin valaistustarpeisiin. Suurin kirkkaus on oivallinen yleisvalaistuksessa, kun taas pienemmät himmenninasetukset takaavat mukavan tunnelman. Himmentimet eivät ole vaikeita asentaa, joten melkein mikä tahansa valaisin sopii niihin. 

Värillä on väliä 

Valojen värit ovat tärkeitä erilaisissa toiminnoissa. Hehkulamput tuottavat useimmiten pehmeää ja valkoista hehkua ja LED-valot pystyvät koko värilämpötilan tuottamiseen. Valkoinen ja sininen valo edistää valppautta, joten niiden käyttö on parhaimmillaan silloin, jos tarvitsee keskittyä. Sen sijaan, jos toivot nukkuvasi hyvin illalla, ei kannata sinistä ja valkoista valoa käyttää – ne kun myös vaikuttavat melatoniiniin “tukahduttavasti”. Jos taas käytät lämpimiä värejä huoneessa, ne eivät häiritse melatoniinin tuotantoa. Lukemisessa kannattaa käyttää keltaista valoa ja nykyläppäreissä on myös yövalotoiminto (kuten on myös mobiililaitteissa), jotka vaihtavat näytön valon keltaisempaan, lähes oranssiin sävyyn. 

Makuuhuoneessa voidaan tehdä siis erilaisia asioita, joten sinne on hyvä suunnitella monipuoliset valaistusmahdollisuudet aiempien esimerkkien tapaan. Kerrostettu valo, himmentimet, erilaiset valaisimet ja eri väriset polttimot ovat omiaan tekemään makuuhuoneesta sekä nukkumiseen, rauhoittumiseen mutta myös tarvittaessa työntekoon sopivan tilan. Siksi kannattaakin ryhtyä luovaksi valaistuksessa. Valitse itsellesi juuri sellaiset valaisimet, joilla saa makuuhuoneesi monitoimitilaksi niin halutessasi. 

Mutta muista, että makuuhuoneen tulisi ensisijaisesti olla huone levähtämiseen ja nukkumiseen, eikä työpiste saisi haitata sen sisustusta liikaa. Jos makuuhuoneesta tulee liikaa työhuone, ei se ole enää kohta tila “where the magic happens”.