Miesasia

Yritysideoita uudelle yrittäjälle

Kun olet etsimässä uusia ja hyviä ideoita yrittäjyyteen, ei kannata lähteä etsimään turhan kaukaa. Useimmiten parhaita ideoita on saatavilla oman osaamisen piiristä. Mieti omia vahvuuksia ja ennen kaikkea mielenkiinnon kohteita.

Mieti esimerkiksi mitä olet aina halunnut tehdä opiskelun tai päivätyön ohella. Innostus on silloin yleensä kohdallaan, kun olet jaksanut väsyttävienkin päivien jälkeen vielä lähteä harrastamaan. Voisiko tällaisesta innostuksesta syntyä myös yritysidea, koska selvästi olet intohimoinen ko. harrastusta kohtaan? 

Pelkkä innostus ei kuitenkaan riitä, vaan yritysidealla tulee olla myös tarve. Ihmisillä pitää olla tarve tuotteille tai palveluille, joita olet tarjoamassa. Kuten sananlaskussa sanotaan, hyvä myyjä myy vaikka jääkuutioita eskimoille, mutta jos asiaa ajatellaan tarkemmin niin harvemmin välttämättä niillä on tarvetta jään keskellä eläville asukkaille.

Kurssituksen kautta ideoita

Joskus yrittäjille järjestetään erilaisia leirejä ja kursseja, jossa voidaan innovoida yritysideoita ryhmissä ohjatusti. Tällaiset kurssit voivat paitsi selkeyttää ideaa, myös tutustua toisiin yrittäjiin joiden kanssa voi mahdollisesti tehdä yhteistyötä tulevaisuudessa. Ajatusten vaihto on aina tervettä.

Parhaita ideoita voi joskus ottaa jo toimivilta yrityksiltä. Verkossa on myös sivustoja jossa esitellään yrityksiä, jotka ovat myynnissä. Mutta yritysideoita voi myös “parastaa” omalta kotipaikkakunnaltasi. Onko jokin yritys, joka ei hoida palveluaan tarpeeksi hyvin – voisiko sinulla olla mahdollisuus tehdä samantyyppisiä asioita paremmin? Suora kopiointi ei kuitenkaan kannata, vaan sinulla tulee olla myös jotain omaa ideaa mukana.

Kun yritysidea alkaa olla kasassa ja timantiksi viilattuna, sen jälkeen siitä tehdään liikeidea. Tässä vaiheessa alkuperäinen idea kasvaa ja kehittyy. Sitä voidaan myös testata potentiaalisilla asiakkailla ja heidän palautteensa tulee ottaa hyvin huomioon. Testaaminen on hyvin tärkeää, sillä jollei sitä tee, ovat riskit paljon suuremmat epäonnistua. Jos pystyt minimoimaan riskit niin tämä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon – se ei tule kalliiksi, mutta sen avulla voi säästää pitkän pennin ja mahdollisen epäonnistumisen jo alkutekijöissä.  

  Yhteenvetona asiat pähkinänkuoressa

  • Muista keskittyä taitoihisi ja kokemuksiin – mieti missä olet erityisen hyvä ja mistä innostut. Nämä asiat kun otat selville, tiedät mitä osaat tehdä ns. lonkalta
  • Tämän jälkeen tätä luetteloa kannattaa rajata. Tutki yritysideoita netissä ja mieti onko niillä mahdollista potentiaalia omalla paikkakunnallasi – tai sitten internetissä, jos aiot toimia siellä
  • Pohdi onko sinulla rahaa yrityksen perustamiseen ja pystytkö tekemään työt itse alkuvaiheessa. Tämä siksi koska kustannukset ovat korkeat, jos joudut palkkaamaan toisen henkilön tai useamman yritykseesi.
  • Listaa plussat ja miinukset – viekö yritys esimerkiksi liikaa aikaa perhe-elämästä, onko se liian riskaabeli … mutta myös mieti, että sen avulla voit saada vapautta jota olet aina halunnut. Näin myös tiedät, onko tällainen työ sinulle sopivaa – yrittäjän työ, siis.
  • Vaikka aiemmin kehotettiin välttämään epäonnistumisia testaamalla kohderyhmää etukäteen, on yrityksissä aina mahdollisuus epäonnistua. Tätä ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä, sillä Yhdysvalloissa on ollut jo pitkään mentaliteetti, että hyvät yrittäjät ovat tehneet ainakin yhden konkurssin. Tämän vuoksi on mietittävä yritysmuoto tarkkaan, etteivät omat henkilökohtainen talous ole vaarassa. Siksi osakeyhtiö on useimmiten paras vaihtoehto tällaiseen.
  • Muista kokeilla ja kokeilla ja kokeilla. Joskus parhaat jutut löytyvät sattumalta, joten kannattaa pitää mieli avoimena uusille jutuille. Monet kuningasideat ovat tulleet yllätyksenä myös yrittäjille itselleen!
  • Yksinkertainen on kaunista myös yritysideoissa. Mieti että pystytkö kertomaan yritysideasi yhdellä tai kahdella lauseella ymmärrettävästi kaikille, myös heille joille ala ei ole millään tavalla tuttua.